Sıkça Sorulan Sorular

Programlara başvurmadan önce web sayfamızı detaylıca inceleyip gerekli koşulları taşıyıp taşımadığınızdan emin olun. Ayrıca başvurmadan önce YFU program kurallarını ve program ücretlerini incelemeniz önemlidir. Programlarla ilgili her türlü bilgi web sayfamızda yayınlanmaktadır. Sayfada yer almayan ve merak ettiğiniz her türlü konuyu YFU Türkiye ofisine ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Program koşullarını taşıyorsanız web sayfamız üzerinden çevrimiçi (online) formu doldurarak veya ofisimize gelip form doldurarak ön kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Başvurunuzun işleme alınabilmesi için ön kayıt formunu doldurduktan sonra ön kayıt ücretini yatırmanız gerekmektedir. Ön kayıt ücreti yatırılmayan başvurular dikkate alınmamaktadır.

Ön kayıt ücretini YFU Türkiye ofisine elden ödeyebilir veya banka hesabımıza gönderebilirsiniz. Ön kayıt ücretini yatırabileceğiniz banka hesap bilgileri çevrimiçi formu gönderdikten sonra açılan ekranda yer almaktadır. Ayrıca, çevrimiçi başvuru formunu gönderdikten sonra forma girdiğiniz e-posta adresinize banka hesap bilgilerini de içeren bir onay mesajı otomatik olarak gönderilmektedir. Bilgilerin size ulaşmaması veya hesap bilgilerini kaybetmeniz halinde YFU Türkiye ofisiyle irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.

Hayır. Ön kayıt yaptırmanız programlara katılmaya aday olduğunuz anlamına gelir. Programlara katılacak öğrenciler YFU tarafından yapılacak mülakat ve bazı ülkeler için yapılan dil testi sonucunda seçilmektedir. Mülakat ve dil testi (gerekli durumlarda) sonucunda başarılı öğrenciler programlara kabul edilir.

Hayır. Ön kayıt ücreti, ön kayıt işlemleri sırasında yürütülen işlemler ve masraflar için alınmaktadır. Programlara katılmaktan vazgeçmeniz ya da programlara katılmaya hak kazanamamanız durumunda ön kayıt ücreti iade edilmez.

Ön kayıt işlemlerinizi tamamladıysanız YFU Türkiye ofisi sizin için bir mülakat tarihi belirleyecektir. Başvuran öğrenci sayısı oldukça fazla olduğundan mülakat tarihi başvurunuzdan bir kaç hafta sonra olabilir. Başvurduğunuz ülke için kontenjanların korunması konusunda ön kayıt ücretini yatırdığınız tarih baz alınır ve herhangi bir hak kaybınız oluşmaz.

Mülakatlar Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılmaktadır. Ayrıca bu şehirler dışında bir şehirden en az 4 öğrencinin başvurması halinde o şehirde de mülakat düzenlenebilir.

Mülakat sonuçları genellikle 1-2 hafta içinde belli olmaktadır. Mülakat sonucunda programlara kabul edilen öğrencilerin kabul belgeleri ve yapmaları gereken diğer işlemleri içeren bilgiler e-posta ve/veya posta aracılığıyla gönderilmektedir.

SLEP testinden almanız gereken puan gitmek istediğiniz ülkeye göre değişmektedir. Örneğin ABD için 67 üzerinden en az 50 almanız, diğer ülkeler için 40 almanız gerekmektedir.

SLEP testinden yeterli puanı alamadıysanız İngilizce dil şartı olmayan ülkeleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanında aldığınız puan taban puana yakınsa bir süre sonra tekrar sınava girebilirsiniz. Böyle bir durumda öğrencinin mülakatı başarılıysa gitmek istediğiniz ülkeye yedek olarak kabul edilirsiniz ve sizin için kontenjan ayrılmaz. SLEP testine tekrar girdiğinizde yeterli puanı almanız ve kontenjanlarımızda yer olması halinde programlara kabul edilebilirsiniz.

YFU her yıl farklı burs olanakları sunmaktadır. Bu burslar genellikle bazı ülkelere özel olabilir. Bu nedenle öncelikle gitmek istediğiniz ülke için burs imkanı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu bilgiye web sayfamızdaki ülkelerle ilgili tanıtım bölümlerinden ya da YFU Türkiye ofisinden ulaşabilirsiniz. Mevcut burs programlarından yararlanabilmeniz için normal başvuru sürecini yürütmeniz gerekmektedir. Mülakat ve dil sınavı (gerekli durumlarda) sonucunda başarılı olmanız halinde burs başvuru formunu doldurup gerekli belgeleri temin ederek burs başvurusunda bulunabilirsiniz. Burs başvuru formu YFU Türkiye ofisi tarafından kesin kayıt işlemleri sırasında temin edilecektir.

Burs hakkı kazanabilmek için herhangi bir ek sınav yapılmamaktadır. Burs başvuru formu ve talep edilen belgeleri sunmanız yeterli olacaktır.

Burs almaya hak kazanan öğrencilerin belirlenmesi ve burs miktarları YFU Burs komitesi ve burs sağlayan kuruluş tarafından belirlenmektedir. Burslar temel olarak öğrenci ve ailesinin ekonomik durumu ve öğrencinin başarı düzeyi kriterleri çerçevesinde belirlenmektedir. Merkator Vakfı burs programı sonuçları Merkator Vakfı tarafından onaylanmaktadır.

Burs sonuçları tüm başvurular tamamlandıktan sonra Burs Komitesinin incelemesi ve burs sağlayan kuruluşun onayı sonucunda belirlenir. Merkator Vakfı Bursları Mayıs ayında belli olmaktadır.

Burslar çeşitli kaynaklardan sağlanmaktadır ve her burs kaynağı belirli bazı ülkeler için burs sağlamaktadır. Örneğin Merkator Vakfı sadece Almanya-Türkiye arasındaki değişimler için burs kaynağı sunmaktadır.

Ev sahibi aileler YFU Uluslararası Standartlarda belirtilen kurallar ve usuller uyarınca gitmek istediğiniz ülkedeki YFU kuruluşu tarafından belirlenmektedir. Ev sahibi aile olmak isteyen tüm gönüllü aileler en az bir defa evlerinde ziyaret edilerek değişim öğrencisi için asgari koşulları sağlayıp sağlamadıkları incelenir. Gidilecek ülkelerin yasaları uyarınca ailelerden referans, adli sicil kaydı ve diğer ek belgeler talep edilebilir.

YFU için öğrencinin güvenliği birinci öncelik olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle YFU oluşabilecek her türlü riski önceden analiz ederek oluşmadan engellemeye ve herhangi bir şekilde oluşacak her türlü olumsuzlukta öğrenciyi desteklemeye yönelik sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir destek sistemi oluşturmuştur. YFU tüm hazırlıklarını en olumsuz koşullara ve risklere göre yapmaktadır. Bu nedenle tüm YFU kuruluşları acil durum eylem planlarını ve destek sistemini önceden tanımlamaktadırlar. Bu nedenle de YFU programları tüm dünyada en güvenli programlardan biri olarak kabul edilir. Öğrencinin güvenliği ve karşılaşabileceği sorunlarla başa çıkabilmesi için oryantasyon programlarından öğrenci danışmanlarına, acil durum telefon hatlarından profesyonel danışmanlara kadar çok çeşitli destek mekanizmaları kullanmaktadır.

YFU Programlarına katılabilmeniz için not ortalamanızın ortanın üstünde olması gerekmektedir. Bazı ülkelerde daha yüksek bir başarı seviyesi de talep edilebilmektedir. Diğer ders notlarınız ve notlarınızın ortalaması ne olursa olsun değişime katılmadan önceki dönem herhangi bir dersten zayıf not almanız durumunda programlara katılamazsınız.

Mezun durumundayken programlara kabul edilecek öğrencilerin durumları ayrıca değerlendirilir. Bazı ülkeler kesinlikle mezun durumunda öğrenci kabul etmez (örneğin ABD). Diğer tüm koşulları (yaş vb.) sağlamanız şartıyla mezun durumundayken değişim programına mülakat sırasında yapılacak ek değerlendirme sonucunda katılabilirsiniz. Mezun durumundaki her öğrencinin durumu ayrı ayrı değerlendirilir ve bazı durumlarda bazı ek görevleri yerine getirmeleri istenebilir. Genel olarak, programa katıldığı anda mezun durumunda bulunacak olan öğrencinin, program sırasında liseye devam etme konusunda istekli olduğunu göstermesi istenecektir.

Evet katılabilirsiniz; ancak gittiğiniz ülkede mesleki bir liseye yerleştirilmeyeceğiniz için değişim programı sırasında başka bir ülkede okuduğunuz yıl için denklik almanız mümkün olmayacak ve Türkiye’ye döndükten sonra yıl tekrarı yapmanız gerekecektir.

Değişim öğrencileri akademik eğitim veren bir liseye yerleştirilmektedir. Genellikle devlet okullarına yerleştirme yapılır, ancak az sayıda olsa da özel okula yerleştirilen öğrenciler olmaktadır.

Gittiğiniz ülkede okul ile ilgili sorumluluklarınızı eksiksiz yerine getirmeniz ve orada tamamladığınız dönemi belgelemeniz (öğrenim belgesi, karne, not dökümü vb.) halinde okumuş olduğunuz yıl için denklik alarak Türkiye’de saydırmanız mümkündür. Bu konuda tek yetkili kurum Milli Eğitim Bakanlığı’dır ve hangi şartlarda denklik alabileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki linkten MEB Denklik Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

http://ttkb.meb.gov.tr/dosyalar/denklik/2011kılavuzu.pdf

Genel olarak değişime katılmış öğrencilerimizin %99’u denklik almıştır ancak denklik işlemleri tamamen yetkimiz dışında olduğu için bu konuda bir garanti vermemiz mümkün olmayacaktır. YFU Türkiye’nin denklik konusunda yapabileceği tek şey sizi süreç boyunca bilgilendirmek ve YFU tarafından sağlanması gerekebilecek belgeleri sağlamak olacaktır.

Değişim programı sonunda Türkiye’ye dönmeden önce mutlaka değişim programı süresince devam ettiğiniz okuldan orada okuduğunuz yılı başarılı şekilde tamamladığınızı, bir üst sınıfa geçme hakkını edindiğinizi ve aldığınız dersleri gösteren belgeleri temin etmelisiniz. Bu belgeler, öğrenim belgesi, not dökümü, karne vb. belgelerdir. Bu belgelerin sizin orada okuduğunuz yılı başarıyla tamamladığınızı (geçtiğinizi) soru işareti bırakmayacak şekilde gösterdiğinden emin olmalısınız. Daha sonra Türkiye’ye döndüğünüzde bu belge ile okulunuzun bağlı olduğu Milli Eğitim il veya ilçe müdürlüğüne denklik başvurusu yapmanız gerekmektedir. Denklik başvurunuzun sonucuna göre okulunuza giderek kayıt olmanız gerekir.

Her ülkenin eğitim politikası farklı olduğundan müfredatı da farklı olacaktır. Bu nedenle dersler ve derslerin içerikleri farklı olacaktır.

21 Temmuz 2012 tarih ve 28360 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğindeki Ek 1 maddesi uyarınca bir eğitim-öğretim yılını geçmemek üzere kültürlerarası değişim programlarına katılan öğrencilerin kontenjanları ve bu okullardaki hakları korunmaktadır. Bunun için program başlamadan önce durumunuzu bir dilekçe ile okulunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Değişim programı sırasından son sınıfı okuyacaksanız döndüğünüzde denklik alabilmeniz için devam ettiğiniz okuldan mezun olmanız ve bunu diploma, mezuniyet belgesi vb. belgeyle ispatlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde 12. sınıf için denklik alınması mümkün değildir.

Değişim öğrencisi olarak sadece bir yıl okuyacağınız bir okuldan mezun olmanız büyük olasılıkla mümkün olmayacaktır. Lisenin son senesinde değişim programına katılan ve mezun olmuş öğrenciler olsa dahi bu çok istisna bir durumdur ve tamamen gittiğiniz ülkedeki okulunuzun yetkisindedir. YFU veya hiçbir diğer değişim kuruluşu bu konuda bir garanti veremez.

Gideceğiniz ülkede devam edeceğiniz sınıf, o ülkedeki yasalar uyarınca, yaşınız, Türkiye’de tamamladığınız sınıf, akademik başarı durumunuz ve dil seviyeniz dikkate alınarak gideceğiniz okul yönetimi tarafından belirlenir. Bu konuda tek yetkili merci oradaki okulunuzdur. Öğrenciler genellikle gitmeleri gereken sınıfa yerleştirilirler ancak yukarıda bahsedilen ölçütler nedeniyle bir alt ya da bir üste sınıfa da yerleştirilebilirler.

YFU Programları için okul başarısı temel unsurlardan biridir. Bu nedenle dersleri düzenli takip etmeniz ve derslerle ilgili tüm sorumluluklarınızı (ödev vb.) eksiksiz yerine getirmeniz çok önemlidir. YFU tüm öğrencilerin okul süreçlerini sürekli olarak takip etmektedir ve olası başarısızlık durumlarında öğrenciler önce uyarılır. Belli bir süre sonunda herhangi bir gelişim ve çaba gösterilmemesi halinde öğrencinin programı iptal edilerek ülkesine erken geri dönmesi söz konusu olacaktır. Dilini ilk defa öğreneceğiniz bir ülkede ilk aşamada sizden çok başarılı olmanız beklenmemektedir; ancak yeterli çabayı ve ilgiyi göstermeniz oldukça önemlidir. Ayrıca en kısa sürede dil becerilerinizi geliştirerek ders başarınızı da geliştirmeniz beklenir. Derslere ilgisizlik, sorumlulukların yerine getirilmemesi ve devamsızlık sınav başarınız ne olursa olsun erken geri dönme sebebi olarak değerlendirilebilir.

Bazı ülkelerde 18 yaş üstü programlar bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de 18-22 yaş grubuna yönelik Community College (yüksek öğretim) Programına katılabilirsiniz. Bu programlarla ilgili detaylı bilgi almak için YFU Türkiye ofisiyle irtibata geçebilirsiniz. Bunlar dışında YFU Türkiye kurucusu Genç Gelişim Derneği aracılığıyla Avrupa Birliği Gençlik Programı Eylem 2-Avrupa Gönüllü Hizmetine katılabilirsiniz. Hemen hemen tüm masrafların Avrupa Birliği tarafından karşılandığı bu programlarla ilgili daha fazla bilgi için www.gencgelisim.org.tr adresini ziyaret ediniz.

Ev sahibi aile yanına yerleştirme işlemi o ülkedeki YFU kuruluşu tarafından YFU Uluslararası Standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Yerleştirmeler gidilen ülkede herhangi bir bölgedeki şehre ya da daha küçük yerleşim birimine yapılabilir. Yerleştirme öğrenciye en uygun ailenin bulunması ve o ülkedeki YFU kuruluşunun öğrencinin yerleştiği bölgede öğrenciyi destekleyecek gerekli alt yapıya sahip olması esasına dayanır.

Yerleştirme gidilecek ülkedeki YFU kuruluşu tarafından yapılmaktadır ve gitmek istediğiniz eyalet, bölge veya şehir ile ilgili bir tercih yapmanız mümkün değildir.

Web sayfamızda yer alan ülkeler YFU Türkiye’nin anlaşma yaptığı ve kontenjanı olan ülkelerdir. Listede yer almayan ancak bir YFU kuruluşunun olduğu bir ülkeye gitmek istiyorsanız, YFU Türkiye ofisiyle irtibata geçerek talebinizi iletebilirsiniz. YFU Türkiye o ülkedeki YFU kuruluşu ile irtibata geçerek kontenjan talebinde bulunabilir ancak bu o ülkedeki YFU kuruluşunun kontenjan sağlayabileceği anlamına gelmez.

Programlara katılmaya hak kazandıysanız artık kesin kayıt işlemlerinizi yürütmeye başlamalısınız. Bu amaçla size gönderilen formları, sözleşmeyi ve diğer belgeleri doldurarak YFU Türkiye ofisine iletmeniz ve programa katılacağını teyit eden ilk ödemeyi yatırmanız gerekmektedir. Formlar ve diğer belgelerle ilgili YFU Türkiye ofisinden yardım alabilirsiniz.

Kesin kayıt formlarını elinize ulaştıktan sonra en kısa sürede bize ulaştırmalısınız. YFU Türkiye ofisi formları inceleyerek gerekli düzeltmeleri yapmanızı isteyecektir. Formları gideceğiniz ülkeye ne kadar erken gönderebilirsek evsahibi ailenizin bulunması o kadar erken olacak ve işlemleriniz daha hızlı ilerleyecektir. Bu nedenle formlarınızı bekletmeden hazırlayıp en kısa sürede YFU Türkiye ofisine iletmeniz önemlidir.

Program ücreti, cep harçlığınız, vize masrafları ve Türkiye’deki oryantasyonlara ulaşım masrafları dışındaki hemen hemen tüm giderleri karşılamaktadır. Bunlar dışında bazı durumlarda ve ülkelerde yapmanız gereken okul masrafları, üniforma, okul ulaşımı gibi masrafları da sizin karşılamanız gerekecektir. Her ülke için program ücretinin karşıladığı ve karşılamadığı masrafları web sayfamızdaki ülkeleri tanıtan bölümlerde inceleyebilirsiniz.

Program ücretlerini taksitle ödeyebilirsiniz. Mülakat sonucunda programlara katılmaya hak kazanmanız durumunda YFU Türkiye ile irtibata geçerek ödeme planınızı oluşturabilirsiniz.

YFU Uluslararası Standartları uyarınca programlara katılacak tüm öğrencilerin program ücretlerini program başlamadan önce tamamlamış olması gerekmektedir. Program başlamadan önce ödemelerini tamamlamamış öğrencilerin katılımları iptal edilebilir ve sözleşmede yer alan iptal kuralları uygulanabilir.

Program başlamadan önce başvurunuzu iptal edebilirsiniz. Program iptal koşulları iptal talebinin yapıldığı tarihe göre değişiklik göstermektedir. Program iptal koşulları sözleşmede açık şekilde tanımlanmaktadır.

Program başladıktan sonra da programı iptal edebilirsiniz ancak sebebi ne olursa olsun program için yolculuğa başladığınız andan itibaren yapılan iptallerde herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

Youth For Understanding (YFU) 64 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir öğrenci değişim kuruluşudur. Dünyanın en eski, büyük ve saygın değişim kuruluşlarından birisi olan YFU, değişen ve birbirine bağımlı yeni bir dünyada gençleri sorumluluklarına hazırlayarak, yeni fırsatlarla tanıştırmayı hedefler.

YFU, dünyadaki kar amacı gütmeyen en büyük ve güvenilir iki öğrenci değişim kuruluşundan birisi olarak her yıl binlerce lise öğrencisinin farklı bir ülkede öğrenimlerinin bir bölümlerini geçirmelerine yardımcı olur.